Geschiedenis

                

         

 

Wist u ............. dat we de naam "TEDDYBEER" te danken hebben aan de 26e president van de Verenigde Staten, Theodore, oftewel Teddy Roosevelt. 

In november van het jaar 1902 weigerde deze president, tijdens een berenjacht, een jonge beer te schieten, die men voor hem aan een boom vastgebonden had.

Dit voorval werd in de Washington Post als cartoon getekend door de politiek tekenaar Clifford K. Berryman.

Door hem werd de kleine beer het symbool voor de president.

De vrouw van een Russische immigrant vervaardigde de cartoonbeer van pluche en verkocht deze in hun winkel. De beer werd een ware rage en de American Toy Compagnie werd opgericht. 

Binnen een jaar na het voorval was de cartoonbeer omgevormd tot speelgoedbeer voor kinderen .......... de alom geliefde teddybeer.

In 1903 nam Margharete Steiff dit idee over en stichtte het Steiff-imperium in Duitsland. Een andere bekende fabrikant, die ook nu nog steeds teddyberen fabriceert in Duitsland is de Fa. Hermann.

In al die jaren is er veel speelgoed op de markt gekomen, maar nog nooit is er iets geweest dat groot en klein zo bekoord heeft als de teddybeer.

Teddyberen hebben een persoonlijkheid, een ongewone eigenschap die sterk verschilt van die van andere verzamelobjecten en van ander speelgoed.

Een teddybeer biedt gezelligheid en straalt gevoel uit, eigenschappen die ieder mens graag om zich heen ervaart.

Geen mens is ooit te oud om van een teddybeer te houden ! Velen vinden nog steeds, ook als men volwassen is, troost bij een teddybeer en leggen hun ziel bloot ten opzichte van hun harige vrienden.

De teddybeer heeft de tand des tijds overleefd.

Ook ten tijde van de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden teddyberen vervaardigd, in fabrieken, maar ook thuis, van alle materiaal waar men maar de hand op kon leggen: leer, jute, parachutestof, oude legerjassen, enz.

De teddybeer is niet meer weg te denken !

Verzamelaars en arctofielen (berenliefhebbers) zijn altijd op zoek naar antieke beren.

In 1988 is "Happy", een Steiff-beer uit 1920, voor bijna € 86.220,-- verkocht aan het echtpaar Vollp in Amerika.

De familie had toentertijd al ruim vierduizend teddyberen in hun bezit.

Buiten enkele grote fabrikanten van teddyberen zijn er in binnen- en buitenland meerdere berenmakers, die nog steeds handmatig hun teddyberen maken en op de markt brengen via beurzen en typische "berenwinkels", of gewoon, in hun eigen omgeving, via mond- op mondreclame, zoals ik met mijn Gloria Bears......

 

"Als er een teddybeer in je leven komt, gaat hij nooit meer weg ...... ....... dát is een belofte!"  Gloria